copilarind

Nu ma mai inteleg cu copilul meu

Nu il mai recunosc, parca e alt copil! Nu inteleg ce s-a intamplat cu el, nu era asa!

Daca ai spus vreodata cuvintele acestea, atunci clar…… esti un parinte obisnuit. Aud tot mai des parinti, prieteni, care,cateodata,ajung sa spuna ca nu isi mai recunosc propriile odrasle.

Si, trecand prin asa ceva cu Gogoasa mea, am inceput sa ma gandesc, cand anume apar aceste episoade, incercand sa le asociez cumva cu vreun eveniment din viata noastra, cu vreo schimbare, ca sa pot gasi problema si prin urmare, si solutia.

Iata cateva motive pentru care copilul vostru poate avea o schimbare in comportament atat fata de voi ca parinti, cat si fata ce copiii cu care poate era prieten bun:

  1. s-a schimbat programul lui obisnuit: a inceput scoala/gradinita/a inceput sa stea acasa cu bunica pentru ca mama s-a intors la servici;
  2. a schimbat colectivul: a fost mutat de la o scoala/gradinita la alta si acum isi petrece timpul cu alti copii/ doamne invatatoare pe care inca nu le cunoaste;
  3. unul sau ambii parinti au schimbat serviciul si acum au alt program de lucru, ajung mai tarziu acasa, poate au de lucru si dupa program si asta le ocupa din timpul petrecut acasa cu copilul;
  4. parintii se cearta des, sau au o problema mai serioasa peste care trec mai greu sau dureaza de ceva timp;
  5. a aparut in familie un nou membru (frate sau sora), si desi parea foarte incantat de fratiorul/surioara din burtica, acum nu mai e la fel de incantat;

Toate aceste schimbari pot provoca diverse dileme in mintea lor, poate sa se simta mai putin important pentru voi ca parinti, in cazul aparitiei unui al doilea copil, care, bebelus fiind, va acapareaza mai mult atentia.

Poate sa se simta coplesit de numarul mare de colegi noi, copii pe care nu ii cunoaste, care pot fi uneori rai, violenti, sau care il dau la o parte.

Poate sa se simta abandonat, atunci il lasati la gradinita, sau la bunica (desi o iubesc) atunci cand mama, dupa un an sau doi de stat cu el acasa, se intoarce la servici.

Poate simte ca nu mai este iubit la fel de mult, atunci cand, datorita noului job, ajungi acasa cu o ora mai tarziua, trebuie sa termini ceva pentru servici pana a doua zi, si nu te mai joci cu el o ora, cum faceai inainte.

Daca aveti o perioada mai dificila in cuplu, evitati pe cat posibil sa va certati de fata cu copilul. Chiar daca e greu, chiar daca aveti un spatiu mic in care locuiti, daca va petreceti tot timpul in aceeasi camera, mergeti undeva unde nu va poate vedea sau auzi pentru a purta o discutie mai aprinsa, dar niciodata sa nu ridicati vocea. E greu, stiu, dar copiii simt mereu cand e ceva in neregula intre mami si tati.

Daca programul de la servici se extinde cumva si peste cel de acasa, puteti face un efort si sa petreceti mai intai ceva timp cu copilul si sa rezolvati ce a ramas nerezolvat de la servici dupa ce adoarme. Iarasi, stiu, e greu sa lucrezi dupa ora 22, dar nu imposibil.

Daca aveti impresia ca nu s-a acomodat inca la scoala sau la gradi, vorbiti cu el, povestiti-i despre o problema pe care ati avut-o in scoala cand nu va intelegeati cu colegii, cand va certati cu ei, chiar daca trebuie sa inventati o poveste. Veti vedea ca va incepe si el sa va povesteasca despre problemele lui. Si mai ales, dupa ce ati aflat care este problema, nu il judecati, nu il pedepsiti, doar intrebati-l cum crede ca ati putea rezolva problema. Cu siguranta are deja solutia in minte (daca e ceva mai maricel- 4-5 ani). Daca nu e destul de mare pentru asa ceva, puteti sa ii propuneti solutia potrivita si sa intrebati cum li se pare.

Poate la gradi l-ar ajuta o jucarie de plus pe care sa o ia ca sa se gandeasca la voi cand e acolo, si luati si voi ceva la servici ca sa va ganditi la el (desi nu e nevoie 🙂 ).

Poate bunica, daca i-ar citi la pranz povestea pe care i-o citeste mami sau tati seara la culcare, sau s-ar juca cu el jocul preferat adus special de acasa.

Sunt doar cate va idei care v-ar putea ajuta copilul sa treaca mai usor peste aceste perioade inevitabile, mai usor sau mai repede.

Nu spun ca sigur functioneaza la orice copil, si nici ca toti copii care incep sa se comporte altfel inseamna ca au una din aceste probleme, dar nu strica sa le testati.

 

Cu drag,

Mami.

 

 

 

sursa foto: http://www.perthnow.com.au/

Share this post

No comments

Add yours